Ο Ακαδημαϊκός σύμβουλος
Από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-3, λειτουργεί ο θεσμός του ακαδημαϊκού συμβούλου.
Ο ρόλος του/της Ακαδημαϊκού Συμβούλου Σπουδών είναι να βοηθάει και να συμβουλεύει στους φοιτητές/τριες να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και τους ατομικούς τους στόχων με τον πιο ορθολογικό και αποδοτικό τρόπο και, όσο είναι δυνατόν, να προτείνει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν και εμποδίζουν την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Οι φοιτητές μπορούν να συζητούν με τον Ακαδημαϊκό Σύμβουλο οποιοδήποτε θέμα της ακαδημαϊκής τους ζωής, αλλά και καθημερινές δυσκολίες (π.χ. οικογενειακά, ψυχολογικά, οικονομικά θέματα, ζητήματα υγείας), οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν τις σπουδές τους. Οι υποδείξεις του/της Ακαδημαϊκού Συμβούλου Σπουδών δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν εγγυώνται εκ των προτέρων λύση για κάθε πρόβλημα.
Η Γραμματεία υποστήριξης του ΠΜΣ ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ τους/τις Ακαδημαϊκούς Συμβούλους Σπουδών (με στοιχεία επικοινωνίας και ώρες γραφείου για συναντήσεις) που έχουν οριστεί για κάθε έτος σπουδών και για φοιτητές που ολοκλήρωσαν τα μαθήματα αλλά δεν έχουν αποφοιτήσει από το ΠΜΣ. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται τόσο κατ’ ιδίαν με κάθε φοιτητή όσο και με ομάδα φοιτητών για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Οι συναντήσεις του/της Ακαδημαϊκού Συμβούλου Σπουδών με τους φοιτητές του ΠΜΣ θα ορίζονται σε από κοινού συμφωνηθείσες ώρες και ημερομηνίες. Γενικά, διαδικασία της υποστήριξης και συμβουλευτικής από τους/τις Ακαδημαϊκούς Συμβούλους πραγματοποιείται με όλους τους δυνατούς τρόπους επικοινωνίας.
Μπορείτε να κατεβάσετε τον κανονισμό λειτουργίας ακαδημαϊκού συμβούλου εδώ:
Συνήγορος του φοιτητή
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο λειτουργεί ο θεσμός του συνήγορου του φοιτητή.
Ο Συνήγορος του Φοιτητή μεριμνά για την τήρηση της νομιμότητας και της ακαδημαϊκής ηθικής και τάξης στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης με σκοπό τη διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος. Ο Συνήγορος δεν παρεμβαίνει σε ουσιαστικά θέματα διδασκαλίας ή βαθμολόγησης σε εξετάσεις αλλά εξετάζει μόνον φαινόμενα αυθαιρεσίας ή παραβίασης κανόνων ηθικής κατά τη διενέργεια των εξετάσεων (γραπτών ή προφορικών).
Για περισσότερες πληροφορίες: